Het vinden van een nieuwe woning is soms lastiger dan u denkt. Vooral als u een koopwoning heeft en u graag weg wilt. Eventueel kan u woningruil overwegen. Hierbij ruilt u van woning met een ander die opzoek is naar een nieuwe woning. Vaak wordt hierbij een match gemaakt tussen twee woning bezitters die graag een nieuwe woning willen. Denk hierbij aan iemand die in het centrum van Amsterdam woont en graag buiten het centrum wil wonen. Terwijl iemand buiten het centrum gewoon geen geschikte woning in het centrum kan vinden. Voor deze inwoners is een woningruil de ideale optie. Zo kan u opzoek gaan naar een nieuwe woning en eenvoudig gaan ruilen van eigenaar. Door deze woningruil bespaart u veel tijd en bent u beide blij met een nieuwe woning. Het gaat daarbij vaak om woningen die niet in de verhuur stonden, waardoor je nooit hebt geweten dat jouw droomhuis beschikbaar was om te huren.
Stel u heeft een huurcontract van drie jaar, maar u wilt echt weg uit Amsterdam. Dan heeft u toch echt een probleem vooral als u nog vast zit aan de huurwoning . Naast u zijn er nog veel meer mensen die last hebben van een langlopend huurcontract. Een woningruil is eventueel mogelijk met toestemming van beide huurders. Stel iemand uit Hoofddorp is opzoek naar een appartement in Amsterdam. Laat u net deze woning nog drie jaar moeten huren. Iemand in Hoofddorp heeft misschien nog een huurcontract van één jaar en kan officieel ook nog niet direct verhuizen. Tijdens een woningruil neemt u elkaars huurcontract over en wordt deze op een andere naam gezet. Hierdoor kan u tijdens de looptijd van uw contract verhuizen naar uw favoriete huurwoning.
Voor de sociale sector is vaak een enorme wachtlijst en u krijgt geen huursubsidie. Misschien bent u nu in het bezit van een vrije sector woning, maar zou u veel liever in een sociale sector woning wonen. Iemand uit de sociale sector is misschien opzoek naar een vrije sector woning vanwege de extra woonruimte. Het is mogelijk om met elkaar van huurwoning te ruilen. U kan zo als nog een huis huren in de sociale sector en de vrije sector verlaten zonder dat u op een wachtlijst hoeft te staan. Door van woning te ruilen neemt u direct het huurcontract over en heeft u geen wachttijd nodig.
Bij een woningruil is het belangrijk dat beide partijen meewerken. Zorg er dus voor dat u afspraken schriftelijk vast gaat leggen. Het huurcontract blijft in de meeste situaties gewoon op de oude naam staan. U bent dus zelf verplicht om zorg voor uw oude woning te dragen en andersom is de andere huurder ook aansprakelijk. Maak dus goede afspraken voordat u een woning gaat huren van een ander. Nadat u goede afspraken heeft gemaakt kan u van woning ruilen met een ander uit de stad of een andere stad.